Hollandse pot van zoete aardappel spruitjes en kipfilet

Hollandse pot van zoete aardappel, spruitjes en banaan

Bij mij staat de zoete aardappel vaak op het menu. Omdat het lekker is. Maar vooral omdat de zoete aardappel een hoog zetmeelgehalte heeft en daarmee een goede energiebron is. De glycemische index is lager dan die van de gewone aardappel dus heeft het eten van een zoete aardappel een positiever effect op de bloedsuikerspiegel. Als je veel sport is het geen probleem om zoete aardappelen te eten. Als je wilt afvallen met het Paleo dieet kun je de zoete aardappel beter vermijden. Zoete aardappels hebben een lage voedingswaarde en een hoge hoeveelheid zetmeel / koolhydraten / suikers.

In dit recept voor 2 personen combineer ik de zoete aardappel met spruitjes en banaan. Een heerlijke combinatie!

Ingrediënten:

  • 1 grote zoete aardappel (de oranje variant met een bruine schil)
  • 1 zak spruitjes
  • 2 bananen
  • peper
  • bakpapier
  • kruiden

Bereidingswijze:

Was de zoete aardappel. Droog hem goed af. Je hoeft de aardappel niet te schillen! Neem een stevig mes en snij eerst dunne plakjes. Vervolgens snij je uit de dunne plakjes dunne frietjes. Hoe dunner, hoe beter.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem een dunne bakplaat (ik gebruik altijd een pizzabodem met gaatjes) en leg hier een stuk bakpapier op. Leg de dunne frietjes op het bakpapier. Het is niet erg als ze over elkaar heen liggen. Strooi er wat kruiden over. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld: oregano of een combinatie van verschillende Italiaanse kruiden. Zet de oven op 30 minuten en bak de frietjes krokant. Het zou kunnen dat de frietjes nog iets meer tijd nodig hebben als ze nog heel erg slap zijn na 30 minuten. Verleng dan de baktijd met 5 tot 10 minuten. Houd de frietjes goed in de gaten. Af en toe de frietjes even opnieuw rangschikken zal de frietjes nog krokanter maken. Maar het hoeft niet want ook als ze niet helemaal krokant zijn, zijn ze hartstikke lekker.

Snijd een stukje van de onderkant van de spruitjes af en snij er een klein kruisje in. Zo zijn de spruitjes eerder gaar. Kook een ruime hoeveelheid water en doe de spruitjes erbij. Laat ze ongeveer 10 minuten koken. Dit is afhankelijk van de grootte van de spruitjes. Controleer af en toe even de hardheid van de spruitjes door er met een vork in te prikken. Snijd de banaan alvast in plakjes.

Als de spruitjes klaar zijn kun je het water afgieten en de plakjes banaan erdoorheen roeren. Houd de deksel nog even op de pan zodat de banaan een beetje kan smelten.

Schep de frietjes en spruitjes op de borden en je kunt genieten van een heerlijke hollandse pot!

Zoete aardappel weetje:

Aan de zoete aardappel worden nogal wat gezondheidsvoordelen toegeschreven. Daarbij wordt gezegd dat hij gezonder is dan de normale aardappel. Dat komt omdat de bataat minder effect heeft op de bloedsuikerspiegel. De glycemische index van de zoete aardappel is lager dan die van de gewone aardappel. Maar in verhouding met andere, gezondere groenten is de glycemische index van 50 van de zoete aardappel niet laag.

De bataat is in ieder geval rijk aan bètacaroteen, ook wel bekend als provitamine A. Het gaat hier dan wel om de zoete aardappel met het oranje vruchtvlees. Ook vitamine C is goed vertegenwoordigd. De gewone aardappel bevat rauw echter iets minder kilocalorieën en koolhydraten dan de zoete aardappel. Qua hoeveelheid vezels zijn beide aardappelen sterk vergelijkbaar.

De zoete aardappel kan erg geschikt zijn voor diabetespatiënten omdat de suikers uit de bataat, raffinose, pas verteerd worden in de dikke darm. Daarom schommelt de bloedsuikerspiegel minder. Maar het heeft soms wel winderigheid tot gevolg vanwege de grote hoeveelheid zetmeel.

Post A Comment