Gezonde bloemkool en havermout pizza

Dit is echt een fantastisch recept voor een gezonde pizza met een bodem van bloemkool en havermout! Het klinkt misschien raar om een pizza met een bloemkoolbodem te maken maar je proeft er dus helemaal niets van!

Bloemkool is hartstikke gezond en in veel gezonde recepten is het een rijstvervanger. Voor dit recept heb je niet veel ingrediënten nodig. Maar het proces om de bodem te maken is wel wat bewerkelijk. Maar geloof me… het is de moeite waard! Als je deze pizza mag gaan opeten kun je 100% zeker zijn dat je een gezond hapje tot je neemt! Geen schuldgevoelens dus en lekker genieten.

Aantal personen: 1 grote pizza (ong. 2 personen of één zeer grote hongerige)

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • een grote bloemkool (ongeveer 750 gram met bladeren)
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden (of een mengeling van rozemarijn, oregano, basilicum, peper, paprikapoeder etc.)

Voor de bovenkant:

  • 2 bollen mozzarella
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 paprika’s
  • 1 ui
  • 1 eetlepel Basilicum en/of andere kruiden
  • 4 champignons

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Snij de bloemkool in roosjes en hak fijn met een keukenmachine, blender of staafmixer. De bloemkool moet lijken op een soort couscous. Leg een vel bakpapier op een bakplaat (bij voorkeur een dunne pizzabodem met gaten) en verdeel de bloemkool erover. Zet voor 15 minuten in de oven.

Doe de bloemkool als het een beetje afgekoeld is in een schone theedoek en wring zoveel mogelijk van het vocht eruit (pas wel op dat je theedoek niet scheurt). Hoe meer vocht je eruit kunt wringen, hoe beter…. hoe droger de bloemkool, hoe krokanter de bodem!

Doe de uitgelekte bloemkool in een kom samen met de rest van de bodemingrediënten en roer door.

Leg het deeg op een bakplaat bekleed met een nieuw stuk bakpapier en maak er een ronde (of vierkante) vorm van. Zorg ervoor dat de randjes iets dikker zijn.

Zet de bodem voor 15 minuten in het midden van de oven tot de bodem goudbruin is.

Laat de mozzarella ballen uitlekken en scheur ze in kleine stukjes. Leg op keukenpapier om verder uit te lekken, want je wilt zo min mogelijk vocht op de pizza hebben. Beleg je pizza met tomatenpuree en mozzarella en werk af met stukjes paprika, ui en champignon.

Zet opnieuw in de oven voor ongeveer 15 minuten tot de mozzarella is gesmolten en goudbruin begint te worden.

Werk af met basilicum.

Eet smakelijk!

Post A Comment