Dadelkoek
Hier staat weer een recept voor een simpel maar lekker (en een beetje fout) tussendoortje. Ook leuk voor feestjes of als traktatie. Het is snel klaar en je kunt de stukken koek uit het vuistje eten. Ook ideaal voor onderweg (ingepakt in aluminiumfolie).
Ingrediënten:
- 500 gram dadels (ontpit en in reepjes gesneden)
- 250 gram plantaardige boter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 1 hand walnoten (in kleine stukjes fijngemaakt)
- rol Maria biscuitjes (in stukjes gebroken van ongeveer 1 cm)
- 2 eitjes
- Karamelsiroop (of butterscotch, vanillesiroop, honing, ahornsiroop, dadelsiroop etc.)
- Kokosstrooisel (als garnering)
Bereidingswijze:
Smelt de plantaardige boter zachtjes (op een laag vuur) in een steelpan. Voeg de suiker toe en roer alles goed door, zodat de suiker een beetje oplost. Klop de eieren met een garde los en voeg de eieren toe. Laat alles rustig doorkoken en blijf voortdurend roeren.
Doe er twee shotjes Karamelsiroop bij en laat alles nog steeds doorkoken. Voeg de dadels toe, roer goed en laat alles doorkoken. Breek alle Maria biscuitjes en voeg de koekjes toe. Schep alles goed door elkaar. Laat het nog even een minuutje doorkoken.
Stort het hele mengsel in een ingevette taartvorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. De taart moet ongeveer 1,5 cm dik zijn. Als je geen taartvorm hebt kun je ook een glazen of aardewerken ovenschaal gebruiken. Deze kun je invetten of je kunt er een stuk bakpapier in leggen. Er zit al voldoende roomboter in het mengsel… Laat het mengsel ongeveer 2 uur afkoelen in de koelkast voordat het gesneden kan worden (als je het in de taartvorm laat afkoelen). Als de taart is afgekoeld, strooi je er kokosstrooisel overheen.
Je kunt het hele mengsel ook even laten afkoelen in het steelpannetje en er dan kleine bolletjes van rollen. Deze kun je op een stuk bakpapier in de koelkast verder laten afkoelen. Als de bolletjes goed stevig zijn kun je er kokosstrooisel overheen strooien.
Dit is een heerlijke en makkelijke traktatie! Smullen maar!
No Comment